Artikler
Unge iværksættere fortjener vores støtte

Unge iværksættere fortjener vores støtte

Nogle kan det bare – for andre er det en absolut umulighed. Tænker du nogensinde over, hvordan de store danske succeshistorier som LEGO, B&O eller Vestas er kommet til? De fleste af os er nok enige i, at disse banebrydende virksomheder er meget vigtige for Danmark. Og ikke kun for Danmark, men for hele verden.

Verden ville ikke være den samme, hvis ikke millioner af børn havde haft muligheden for at lege med de små plastikbrikker. LEGO træner kreativitet, mekanik og i dag endda intelligens.

B&O løfter udviklingen af god lyd for hele industrien på nye niveauer, igennem flere generationer.

Og Vestas? Selvom det i dag er kineserne, der bygger de fleste vindmøller, så ville det aldrig være sket uden Vestas.

Iværksættere er vores pionerer

Fælles for disse tre og mange andre danske succeshistorier er, at det skyldes modige unge iværksættere. Iværksættere er ikke nødvendigvis mere kreative eller modige end andre. Men de forener nogle egenskaber, der gør dem til pionerer. De finder nye markeder og opdyrker økonomisk brakland med gåpåmod og ihærdighed.

De er typisk unge mennesker. At være iværksætter kræver ikke kun kreativitet og gåpåmod, men også en del risikoberedskab og entusiasme. Det er egenskaber mange af os slet ikke har i tilstrækkelig grad. Og de der har, mister dem oftest med alderen.

Iværksætteri er først og fremmest de unges domæne.

Vi skal værne om vores iværksættere

Iværksættere er langt mere vigtige for samfundsøkonomien, end de fleste er opmærksom på. Uden iværksættere ville økonomien simpelthen køre sig fast i dybe spor. Det er vigtigt, at vi har veletablerede virksomheder. Det er også vigtigt, at vi har en arbejdsstyrke, der trives på erfaring og rutiner.

Men der er også brug for konstant fornyelse. Og fornyelse får vi igennem de mennesker, der kommer med friske, uortodokse og nogle gange helt vanvittige ideer. Ideerne er dog ikke nok. Alle kan have ideer. Men det kræver typisk en ung iværksætter at sætte idéer i værk.

Derfor er det vigtigt, at vi værner om disse virksomhedsverdens pionerer. Vi har brug for dem. Især i dag hvor udviklingen går så stærk på alle områder.

At klare de aktuelle kriser kræver nye veje

Vi skal klare os i en verden, hvor konkurrencen om alt bliver stadig stærkere. Vi er også en verden i krise. De kriser, vi slås med, er så alvorlige, at de faktisk truer vores eksistens som civilisation. Det er ved at gå op for de fleste mennesker verden over.

For at komme igennem disse kriser får vi mere end nogensinde brug for kreative, uortodokse og modige mennesker, der kan lede os på nye veje – iværksættere.